2011. nov 21.

IMF és Magyarország előrelátható úton két oldalon

írta: XXI.század - magyar pillanatok
IMF és Magyarország előrelátható úton két oldalon

Ha távolabbról szemléljük a gazdaságban megtett intézkedéseket, az egyszerűsített összefüggések alapján a most elsőre meglepetésnek tűnő IMF tárgyalás - belátható volt.

 

Hinni sem akarom, amikor Oszkó Péter és mások "fogyasztásbővítés" gazdaságpolitikáját emlegetik fel az elmúlt egy évre nézve.

Közel 20 000 vállalkozás felszámolásának, csődjének rekord 2011-es évében mindenről lehet beszélni csak éppen a fogyasztás piacbővítő hatásáról nem.

 

Munkaerőpiacunk alapvető összefüggését, miszerint a Kkv szektor és az önfenntartó vállalkozások foglalkoztatják a hazai munkaerő többségét szintén nem értelmezzük kellő súllyal.

 

Karizmatikus jogalkotás mentén az igazságszolgáltatásban, a társadalom számos területén, vagyonmegoszlásban állam és megyei rendszer között, a kisvállalkozók, önfenntartó vállalkozások többlet hatósági eljárásokat, további elvonásokat élnek meg.

 

Miért nem értékeljük jobban azokat a magyar csökkenő méretű belső piacon szűkölködő mikrovállalkozásokat akik családtagjaikat, egy-két munkavállalóikat kimentik a munkanélküliség alól, nem okozva további terheket a költségvetésnek?

 

 

A jó döntések csírái már ott vannak a rendszerben: alanyi adómentesség, adóamnesztia, vissza nem térítendő céltámogatás stb.

 

 

Választások óta járunk egy úton, amelyik az átláthatóságot  döntések előkészítésében, lobbiban nyilvánosan nem teszi kötelezővé, ahol a mikrovállalkozások és a családok között tizedel a gazdaság hullámverése, ahol felesleges méretekben felduzzadt bürokrata sereg nyomorgatja az alkotó, gondolkodó magyar embereket.

 

 

Hol vannak a támogatott politikai mediatorok, akik a döntéshozatalban mozaikolódó politikusi elszántság helyett a társadalommal közös erőt fejthetnek ki?

 

Ezen az úton az IMF és nemzetközi spekulánskörök állnak a másik oldalon és az út egy irányba vezet, vezetett s a választók ezzel eddig nem akartak szembesülni.

 

Miért nem szabunk új irányt a választókkal együtt ennek az útnak? Önkritika időben többet ér minden végletes kitartásnál a helytelen, vagy nem kellően átlátható körülményekből eredő döntések mellett.

 

Szólj hozzá

a év önkritika rekord imf vállalkozás péter politikai felszámolás oszkó választó tárgyalások mediator önfenntartó közérdekvédelem politikában