2013. már 10.

Külpolitikában a józan és mértéktartó megfogalmazásokra van szüksége székelyeknek, anyaországi magyaroknak

írta: XXI.század - magyar pillanatok
Külpolitikában a józan és mértéktartó megfogalmazásokra van szüksége székelyeknek, anyaországi magyaroknak

Bejegyzés alcíme...

Valóban komoly politikai húzás volt az MSZP részéről Victor Ponta meghívása. Azután, hogy Kövér László több politikai rendezvényen zavartalanul jelent meg a közelmúlt időszakban Románia erdélyi részein.

Ő most nem tett a nemzetek közötti feszültség erősítésére, sőt diplomataként viselkedett.

Magyarul köszöntötte meghívóit és angolul tartotta meg visszafogott beszédét. Ez a megnyilatkozás nem ártott, de használt az erdélyiek érdekeinek, egy valós párbeszéd kialakulásának.

Különösen hibás és ártalmas a székelyeknek a hazai magyar politikai kampányok részévé tenni Victor Ponta Magyarországon tett látogatását a saját pártcsaládja körében.

Románia és Magyarország több eltérő szinten folytatott párbeszéde vezethet el egyedül a székelyek által hőn kívánt autonómiához.

Napi kapcsolatban és információismeretben erdélyi barátaimmal joggal gondolom - nincs helye Victor Ponta látogatása hazai politikusi  bírálatainak.

Véleményem szerint minden a diplomáciai és politikai párbeszédet aláásó belföldi pártnyilatkozat téves és árt a magyarságnak tegye azt bármilyen politikai szereplő. 

Ha a magyar KKV és az erdélyi KKV összekapcsolódik a politikának a mértéktartó államközi diplomácián túl szinte dolga sem lesz. A politikai célzatú retorikák és megosztó feszültségek éppen ennek ellenkezőjét eredményezik.

Szólj hozzá

autonómia Kövér László Victor Ponta Országbíró Zoltán politikus mérsékelt politikai gondolkodás mérsékelt politikai irány mértéktartó külpolitika mértékadó politikai nézet KKV szektor erdélyi vállalkozások